Jij & Von  

    Begeleiding bij verandering, verlies & rouw

Verandering, Verlies & Rouw 

“Alle veranderingen brengen verlies met zich mee zoals alle verliezen verandering eisen ( Citaat uit helpen bij verlies en verdriet, Manu Keirse)

Verlies komt in vele vormen. Toch denken mensen bij rouw in de eerste plaats aan “overlijden”. Rouw komt in veel meer situaties voor. Het is een reactie die ervaren kan worden na elke vorm van verlies. Denk hierbij aan het verlies van gezondheid door ziekte, verlies van een baan, verlies van een vriendschap of verlies van een bepaald toekomstperspectief door bijvoorbeeld ongewilde kinderloosheid.

Ieder mens is uniek. Ieder verlies is ook uniek.  Rouw vraagt om aanpassing en dat is een proces wat veel vraagt van een mens. Als je iets of iemand verliest, sta je voor de taak om jezelf, jouw opvattingen en verwachtingen van je verdere leven aan te passen aan het feit dat jouw dierbare of datgene wat je verloren bent definitief afwezig is. Hoe je dat doet is heel persoonlijk en voor ieder mens anders.   

Het kan zijn dat je niemand in je omgeving hebt om over jouw verlies te praten en je liever geen deel wilt nemen aan een lotgenotengroep. Of dat je problemen ervaart met de dagelijkse dingen zoals werken en het huishouden. Dan kan er een behoefte ontstaan aan begeleiding.